Novinář v popkultuře: Super drbna

Seriál Super drbna (Gossip girl) popisuje život amerických středoškoláků patřících mezi newyorskou smetánku. S nadsázkou nám přibližuje útrapy bohatých a jejich každodenní život. Pojednává o velmi proměnlivých vztazích mezi kamarády a snaze o co nejlepší postavení na škole. Také o cestě mladého novináře, který chce psát své články a témata, ale bojuje s obrovskou mocí a oblíbeností masového tisku. Všechno ale řídí někdo úplně jiný, a to právě bulvární žurnalistika.

Seriál začíná, když se hlavní hrdinka Serena van der Woodson vrací zpět na manhattenskou školu mezi své staré známé. Serena narazila na tvrdou realitu, kdy se k ní obrátili zády její přátelé a stali se spíše nepřáteli. Tím začíná boj o novou královnu školy, kterou se stane buď Serena nebo její nejlepší kamarádka Blaire. Postavení každého ve školní hierarchii je pro studenty velmi důležité, proto o něj spolu tolik bojují. Ovšem všechno dění a veškerou pověst každého jednoho studenta má v rukou někdo jiný. Internetový bulvární deník Super drbna. Je to někdo ze studentů, učitelů, rodičů nebo někdo úplně jiný? „To se nikdy nedozvíte,“ jak by řekla sama Super drbna na začátku každého dílu. Na konci poslední série však bude její identita divákům prozrazena.

O novinářské práci Super drbny toho bohužel moc nevíme. Tipy na skandály, kterými se tento internetový deník živí, ji posílají sami studenti. Velký mediální dosah a vliv na myšlení a chování studentů ji ale nemůžeme upřít. Veškerá sociální kontrola na škole podléhá zájmům Super drbny. Tento bulvární deník určuje moc a postavení na škole. Svým způsobem reflektuje dosah dnešních sociálních sítí.

Vedle toho se snaží stát se spisovatelem i další hlavní postava Dan Humpfry. Ze začátku má snahu psát povídky inspirované svým životem. Bohužel ten není nijak zajímavý a na praxi u významných novinářů nepochodí. Postupně zjišťuje, že napsat chytlavý článek o který bude zájem, znamená v New Yorku trochu špinavých praktik, které nepatří mezi Danovi silné stránky. Musí se vyrovnat s pro něj neznámým nátlakem jako na novináře, což někdy znamená jít za hranu svého komfortu. Největší dopad na jeho neúspěšná díla mají osobní trable. Na své cestě se mnohokrát setká s možností úplatku a zase trochu lépe pozná jak to v tomhle odvětí chodí a sám se bude muset rozhodnout, jakým spisovatelem se chce stát.

I přes povrchní obal je seriál poměrně chytlavý a neustálé zvraty udržují napětí. Hlavní hrdinové si své dospívání užívají díky svým možnostem naplno. Kvůli postavení na škole se však musí hlídat před bulváry, což se jim často nedaří a ty toho patřičně využívají. V návaznosti na to nám seriál ukazuje jak je manipulace médií díky financím snadná a jakou výhodu v tomto světě představuje mít média na své straně.

Přidat komentář